Kawa – skąd jest i kiedy tak właściwie zaczęto ją pić?
Przeszłość kawy rozpoczyna się bodaj w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi autochtoni znali oraz wykorzystywali owoce kawowca. Niemniej jednak w owym czasie nie spożywano jeszcze kawy w takiej kreacji, jaką znamy teraz, inaczej pijąc i delektując się jej aromatem. Tamtejsi ludzie pichcili owoce kawowca oraz wzburzali je z solą oraz masłem, a samych owoców nie pielęgnowano umyślnie w konkretnych celach, wyłącznie zbierano z jej oczywistego punktu powstawania. Dużo stuleci później, najpewniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, w jakim miejscu pozostała wypracowana pierwsza metoda gwarantująca preparowanie nasion w taki sposób, żeby można było uzyskać z nich napój w postaci kawy. Od tego czasu mądrość o kawie rozpoczęła rozpowszechniać się w świecie, a w takim razie jej ziarna wędrowały pomału rozpoczynając od Bliskiego Wschodu, w następnej kolejności dostając się do Europy, a także Ameryki. Kawa stawała się wobec tego coraz to bardziej pożądanym trunkiem, zyskując coraz to bardziej na popularności i przechodząc różne modyfikacje, aby uzyskać rozmaite postacie oraz smaki, jakie znamy dzisiaj. Obecnie większość spożywanych towarów jest dla nas bardzo łatwo dostępna, przez co wydaje się, że ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie żąda obfitego trudu. zobacz wpisy o kawie Kiedy coś się kończy, od razu udajemy się do sklepu, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeżeli nawet, to są to wybitnie sporadyczne przypadki. Zatem również tak pożądana przez nas kawa, bez jakiej istnienia niemalże nie wyobrażamy sobie życia, pożąda szczególnej troski podczas procesu jej uprawiania, a również porządnego przetwarzania oraz przygotowywania.
Zobacz film